Cadeaus en uitjes voor Valentijnsdag

Valentijnsdag staat weer bijna voor de deur. In de winkels vliegen de harten, knuffels en bloemen je in de aanloop naar 14 februari weer om de oren. Maar met welke cadeaus of uitjes kun je jouw geliefde op Valentijnsdag verrassen? En wat zijn de opties als je niet de hoofdprijs wilt betalen voor een leuk valentijnsgeschenk? In dit artikel geven we een aantal cadeautips voor elk budget. Zo wordt het gemakkelijker om de liefde van je leven te verrassen.

Hoe is Valentijnsdag ontstaan?

Het exacte ontstaan van Valentijnsdag is enigszins in nevelen gehuld. Een veelgehoorde uitleg is dat het feest deels zijn wortels heeft in de Romeinse Lupercalia. Tijdens dit erotisch getinte feest werd onder meer een soort loterij gehouden. De namen van jonge en vruchtbare vrouwen verdwenen in een pot waar vrijgezelle mannen in mochten grabbelen. De ontstane koppels vormden gedurende de rest van het feest (en soms langer) een amoureus paar. De Lupercalia liepen, geheel in lijn met het promiscue karakter van de klassieke Romeinse samenleving, vaak uit op wellustige orgieën en doldrieste bacchanalen.

De meer romantische versie van Valentijnsdag die tegenwoordig gemeengoed is, zou deels zijn oorsprong hebben in de Legenda aurea, een verzameling heiligenlevens en kerkelijke feesten. Dankzij de invloed van de commercie is Valentijnsdag vooral in de Verenigde Staten big business geworden. Ook in Nederland wint het gebruik aan populariteit.

Romantisch dineren

Een romantisch diner is natuurlijk een van de beste manieren om Valentijnsdag te vieren. Maar een driegangenmenu voor twee, compleet met drankjes, kan aardig in prijs oplopen. Als je een behoorlijk budget hebt of bewust wat extra’s opzij hebt gezet voor Valentijnsdag, hoeft dat niets uit te maken. Maar ook als je de kosten wat bescheidener wil houden zijn er goede opties beschikbaar. Via kortingswebsites kun je voor een relatief zacht prijsje een dinerbon kopen voor het restaurant naar jouw keuze. Ga je liever niet de deur uit? Met een goed recept, wat fantasie en en mooie tafelaankleding kun je ook de eigen huiskamer omtoveren tot een gezellige restaurantsetting.

Weekendje in den vreemde

Wil je jouw geliefde verrassen met een gezellig weekendje weg? Een stedentrip of weekendarrangement in een mooi hotel is tegenwoordig zo geboekt. Op vakantieveilingen websites bied je bijvoorbeeld mee op de meest romantische valentijnsarrangementen met alles erop en eraan. Door die biedingsstructuur ben je er zeker van dat je nooit meer geld kwijt bent dan je zou willen. Bied bij voorkeur ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg. Dan zijn de prijzen meestal het laagst en zitten jullie op Valentijnsdag misschien voor enkele tientjes in een luxe hotel, met uitgebreid ontbijt én een glaasje champagne.

Ook op kortingswebsites zijn leuke en voordelige hotelovernachtingen en stedentrips te boeken. Voor de meeste boekingssites geldt dat wachten loont. Dat gaat overigens niet altijd op: geliefde steden als Parijs en Rome zijn op Valentijnsdag erg gewild. Een trip naar deze romantische metropolen kun je dus beter wat vroeger boeken.

Je hoeft het trouwens niet altijd ver weg te zoeken. Een stad als Brussel, befaamd om typische valentijnslekkernijen als wafels met slagroom, pralines en bonbons en gezegend met een overwegend Franse tongval, is bijvoorbeeld gemakkelijk en betrekkelijk goedkoop (treinkaartjes kosten in België beduidend minder dan in Nederland) met de trein te bereiken. Ook een weekendje in het Drentse of Zuid-Limburgse natuurschoon heeft voldoende charme en romantiek voor een onvergetelijk valentijnsweekend.

Filmavond met lekkere versnaperingen

Zelf zorgen voor lekkere tussendoortjes en versnaperingen op Valentijnsdag? Geen probleem. Het bakken van cupcakes, brownies, wafels of zelfs een taart hoeft helemaal niet duur of moeilijk te zijn. En liefde gaat immers vaak door de maag. En wellicht zijn jullie allebei wel grote film- of serieliefhebbers. Dan is Valentijnsdag de ideale manier om het laatste seizoen van je favoriete series of een paar van de juweeltjes uit je dvd-collectie nog eens te herbekijken. Met video streaming websites kun je bovendien voor minder dan een tientje per maand genieten van een splinternieuw aanbod aan films en topseries.

Ga de natuur in

Talloze onderzoeken hebben al uitgewezen dat vertoeven in de natuur een heilzame werking heeft op de menselijke psyche. Het verlaagt stressniveaus, verbetert je geheugen en bevordert de aanmaak van gelukshormonen. Trek er dus op Valentijnsdag even op uit met je geliefde voor het maken van een boswandeling. Romantisch en goed voor lichaam en geest! Bovendien kost het ook niets.

Leg herinneringen vast op canvas

Bewaren jullie samen nog steeds warme herinneringen aan die speciale vakantie van een paar jaar geleden? Laat die mooie foto die al een tijdje op je computer staat dan afdrukken op canvas. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere foto’s te combineren in een fraai fotoalbum. Zo zijn jullie bijzonderste momenten voor altijd vereeuwigd.

Rozen en persoonlijke wenskaarten

Ben je nog een romanticus met een sterk gevoel voor traditie? Dan is een rode roos natuurlijk een mooi gebaar. De valentijnsbloem bij uitstek staat niet voor niets symbool voor liefde, verlangen en hartstocht. Je kunt het allemaal nog wat mooier en persoonlijker maken door de roos te voorzien van een persoonlijke wenskaart.

Valentijnsuitgaven plannen met een huishoudboekje

Wil je precies weten wat je kunt spenderen aan Valentijnsdag? Of wil je erachter komen hoe je door het jaar heen extra kunt besparen om je valentijnsbudget wat te verhogen? Met HuishoudBoekje zet je binnen no-time al je inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rijtje. Zo weet je precies wat Valentijnsdag kost en bezorgt dit feest der romantiek jou zeker geen financiële kater!