Dierendag: hoeveel kost een huisdier?Binnenkort is het weer dierendag, het jaarlijkse moment waarop huisdieren wereldwijd extra in het zonnetje worden gezet. Wetenschappelijk onderzoek heeft al meermaals aangetoond dat het hebben van een huisdier veel psychologische voordelen heeft. De aanwezigheid van een trouwe viervoeter of andersoortige kompaan vergroot het geluksgevoel, is vaak een goed medicijn tegen eenzaamheid en brengt gezondheidsvoordelen met zich mee. Een huisdier groeit dan ook vaak uit tot een vriend voor het leven. Maar een huisdier kost ook geld, soms zelfs best veel. In dit artikel laten we in het kader van dierendag zien wat een dier kost en hoe je kunt besparen op de kosten voor je huisdier.

Gezonder en gelukkiger

Uit verschillende onderzoeken naar de relatie tussen mens en dier blijkt dat mensen met een huisdier vaak bovengemiddeld gelukkig zijn. Het hebben van een huisdier heeft dan ook een aantal voordelen op het gebied van geluk en gezondheid.

  • Spelen met je huisdier beïnvloedt je stemming op een positieve manier. Contact met dieren leidt vaak tot de productie van meer oxytocine, een belangrijk gelukshormoon. Daarnaast is aangetoond dat contact met huisdieren de bloeddruk doet dalen en zorgt voor lagere stressniveaus.
  • Hondenbezitters lopen minder risico op overgewicht omdat ze dankzij hun dieren veel beweging krijgen.
  • Huisdieren helpen ook bij het aanknopen van sociale contacten. Diverse studies tonen aan dat het hebben van een hond leidt tot meer spontane gesprekken op straat.
  • Huisdieren hebben een positief effect op kinderen met autisme of een andere ontwikkelingsstoornis. De zintuigelijke ervaring van het aaien van een dier zorgt voor extra rust in het kinderbrein. Het verzorgen van een dier kan kinderen met ADHD bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren van hun concentratievermogen. De American Psychiatric Association stelt bovendien dat veel kinderen in aanwezigheid van dieren minder stotteren.

Kosten van een huisdier

Hoewel het hebben van een huisdier dus een gunstige invloed heeft op onze lichamelijke gezondheid en psyche, brengt het binnenhalen van zo’n huisgenoot wel extra kosten met zich mee. Je dier moet namelijk ook eten en drinken. Daarnaast kan elk dier natuurlijk ziek worden, wat vaak leidt tot gepeperde rekeningen bij de dierenarts.

Wat kost een hond of kat?

De precieze kosten die je maakt, hangen natuurlijk wel af van het soort dier dat je in huis haalt. Een hond is natuurlijk een stuk duurder dan een cavia of goudvis. Voor een rashond met stamboom betaal je al gauw ruim duizend euro, terwijl de terugkerende kosten per jaar gemiddeld zo’n 500-600 euro bedragen. Een kat met stamboom kost ook al gauw honderden euro’s, terwijl je een kat zonder stamboom vaak al voor een aanschafprijs van 100 euro krijgt. De terugkerende kosten per jaar zijn vergelijkbaar met de bedragen die je voor een hond kwijt bent. Knaagdieren, vissen of terrariumdieren zijn in de regel goedkoper (ze kosten een paar tientjes tot enkele honderden euro’s), al moet je voor die laatste twee groepen wel investeren in huisvesting.

Eenmalige en doorlopende kosten

Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het budget voor je huisdier binnen de perken te houden. Wat betreft de eenmalige kosten (aanschaf van het dier zelf, huisvestingskosten zoals het kopen van een aquarium, hok of terrarium etc.) zijn de bespaarmogelijkheden redelijk beperkt. Maar zeker op het gebied van doorlopende kosten valt er best wel wat te beknibbelen.

Voeding

Voeding is natuurlijk een van de grootste uitgavenposten. Juist hier kun je flink op besparen door verstandig in te kopen. Door voer niet in kleine hoeveelheden maar bijvoorbeeld in grote familiezakken te kopen (bulk), bespaar je vaak flink op de totaalprijs. Kijk ook goed of de extra stoffen of nutriënten uit het voer van de dierenspeciaalzaak echt nodig zijn voor de gezondheid van jouw dier. Als dit niet het geval is, volstaat dierenvoer van de supermarkt meestal ook prima.

Speeltjes

Zeker speelse dieren zoals honden of katten hebben ook aandacht en vermaak nodig in de vorm van speeltjes. Speeltjes zijn er in alle soorten en maten, waardoor ze ook extra besparingsruimte bieden. De simpelste speeltjes zijn vaak al genoeg om jouw dier te vermaken. In plaats van de best prijzige speelgoeditems uit de dierenwinkel te kopen, kun je ter gelegenheid van een evenement als dierendag ook gemakkelijk zelf iets in elkaar knutselen.

Oppasservice

Hoewel je een huisdier hebt, wil je misschien ook af en toe op vakantie. Kan je dier niet mee? Probeer dan eerst altijd iemand in je omgeving te regelen die de zorg voor je dier tijdelijk op zich kan nemen. Een souvenir als bedankje is immers een stuk voordeliger dan een dierenhotel of dure oppasservice! Vraag je een vriend of familielid? Dan is de kans ook groot dat dier en oppasser elkaar al kennen en je trouwe huisvriend liefdevol wordt verzorgd.

Asieldieren

Je kunt ook eens gaan kijken in het asiel. Een hond of kat uit het asiel kost een stuk minder dan een dier van de fokker. Bovendien geef je op die manier een asieldier een tweede kans in de vorm van een nieuw tehuis en extra liefde. Een goede daad dus die geheel past bij de geest van dierendag. 

Kwaliteit bespaart geld

Bij het kopen van materialen als halsbanden, riemen, manden, terraria en aquariums loont het zich om te investeren in kwaliteit. De aanschafprijs is misschien wat hoger, maar kwaliteitsspullen zijn wel slijtvaster en gaan normaal gesproken veel langer mee. Op de lange termijn ben je dus uiteindelijk goedkoper uit.

Gezondheid van je huisdier

Natuurlijk wil je dat jouw huisdier lang en gezond leeft. Zeker voor soorten met een lange levensduur zoals honden en katten groeit de dierenarts vaak uit tot een behoorlijke kostenpost. Toch zijn er ook goede manieren om op deze uitgaven te besparen. Investeer bijvoorbeeld in kennis over het huisdier van jouw keuze. De informatie ligt voor het oprapen in de vorm van goede boeken, specialistische dierenwebsites en leerzame dvd’s. Door alles over het gedrag en fysieke gestel van een dier te leren en bij kleinigheidjes en onzekerheden eerst te bellen in plaats van gelijk naar de dierenarts te rennen, kun je hoge rekeningen voorkomen. Een speciale dierenverzekering kan ook een optie zijn. Het is tevens verstandig om bij het aanleggen van een financiële buffer rekening te houden met toekomstige dierenartskosten. Zo heb je altijd genoeg geld achter de hand om de gezondheid en het welzijn van je huisdier te waarborgen.  

Gebruikte spullen

Je hoeft ook niet per se alle dierbenodigdheden nieuw aan te schaffen. Het loont zich om via sites als Marktplaats te speuren naar goede tweedehandsartikelen. Die krijg je vaak al voor een vijfde van de nieuwprijs. Informeer daarnaast ook eens in je vrienden- en kennissenkring. Misschien is er wel iemand die nog een hondenmand, kattenbak of vogelkooi heeft staan die hij of zij toch niet meer gebruikt.

Conclusie

Het aanschaffen van een huisdier gaat altijd gepaard met een behoorlijk stukje verantwoordelijkheid en extra kosten. Een hond of kat kost je naast de aanschafprijs zeker enkele honderden euro’s per jaar. Maar zoals we hebben gezien zijn er volop besparingsmogelijkheden die zo’n leuke huisgenoot een stuk betaalbaarder maken. De kosten die je maakt voor een huisdier kun je ook prima invoeren in HuishoudBoekje. Zo maak je overzichtelijk wat een kat, hond of ander dier kost en kun je op dierendag jouw behaarde, geschubde of geverderde huisgenoot flink verwennen zonder daar financiële kopzorgen aan over te houden!