Vakantieperiode

Als je op reis bent wil je niks liever dan ontspannen en genieten van je vakantiebestemming, geld is wel het laatste waar je je zorgen over wilt maken. Toch blijft het lastig om van tevoren een vakantiebudget per dag op te stellen.

Om een idee te krijgen over hoeveel geld je mee moet nemen op vakantie is het handig om de kosten van tevoren in te schatten. Maar op welke zaken moet je dan letten?

Vakantiebudget verschilt per bestemming

Alle kosten die je gaat maken tijdens je vakantie zijn sterk afhankelijk van je bestemming, je wensen, en je reisgezelschap. Een hotelkamer in India is doorgaans stukken goedkoper dan een kamer in New York, een driegangenmenu kost meer dan zelf eten koken, en een dagje uit kost voor 5 personen uiteraard meer dan voor 1 persoon.

Een vast vakantiebudget per dag is dus onmogelijk vast te stellen. Het is echter belangrijk dat je van te voren goed nadenkt wat je wilt doen, waar je naartoe wilt gaan, en met wie je gaat. Vervolgens kun je je geschatte kosten in kaart brengen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Vakantiebudget per dag

Hoewel het dus lastig is om een algemeen bedrag per dag te noemen, zijn er wel enkele zaken waar je van tevoren rekening mee kunt houden. Als je de volgende zaken van tevoren uitzoekt kun je een realistische schatting maken van je kosten.

Accommodatie

Te beginnen met de accommodatie: de prijs hiervan is erg afhankelijk van de luxe die je wenst. Je kunt in veel landen spotgoedkoop op een camping staan, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor een duurder luxe hotel.

Vakantietijd
De kosten van je accommodatie hangen af van de luxe die je wenst.

Je kunt je accommodatie doorgaans van tevoren al boeken. Hierdoor bespaar je kosten terwijl je op vakantie bent, en is het meteen duidelijk hoeveel budget je overhoudt voor je dagelijkse kosten. Let bij het uitzoeken van de prijs van je accommodatie wel op bijkomende kosten, zoals toeristenbelasting en borg.

Dagjes uit

Het is altijd leuk om de omgeving te ontdekken door leuke dagjes uit te plannen. Dit brengt uiteraard wel extra kosten met zich mee. Gelukkig kun je je uitstapjes meestal zo duur maken als je zelf wilt.

Je kunt ervoor kiezen om een dure wildlife tour te doen, maar een goedkoop museumbezoek kan natuurlijk ook heerlijk zijn. Van veel dagjes uit kun je van tevoren de prijs online vinden, je kunt dus redelijk makkelijk een budget hiervoor opstellen.

Eten en drinken

Iets wat soms over het hoofd wordt gezien bij het opstellen van een vakantiebudget is het eten en drinken. In sommige landen kun je spotgoedkoop uit eten, in andere landen ligt de prijs voor een etentje een stuk hoger. Zoek de gemiddelde prijzen voor jouw bestemming dus eerst op in een reisgids of online reisblog.

Houd er ook rekening mee dat ‘eten en drinken’ uit meer bestaat dan alleen dineren. Denk ook aan de kosten die je dagelijks kwijt bent aan ontbijt, lunch, tussendoortjes, terrasjes, avondjes uit, etc. Wellicht dat sommige maaltijden al inbegrepen zitten bij je accommodatie, die kun je in deze kostenpost dan achterwege laten.

Vervoer

Je hebt op je bestemming heb je een manier nodig om van A naar B te komen. Afhankelijk van je bestemming en de soort reis die je maakt kunnen deze kosten sterk uiteen lopen.

Als je een citytrip gaat maken kom je met het openbaar vervoer vaak al een heel eind, maar als je een roadtrip maakt zijn je vervoerkosten veel hoger. Denk van tevoren dus goed na of je je eigen vervoer meeneemt, je het openbaar vervoer gaat gebruiken, of een taxi nodig gaat hebben.

Geld achter de hand houden

Als je hebt uitgezocht hoeveel geld je ongeveer kwijt zult zijn aan je accommodatie, dagjes uit, vervoer, eten, en drinken, kun je al een redelijk accuraat budget per dag opstellen. Het is echter verstandig om je totale budget met nog eens 10% tot 20% te verhogen. Dit geld kun je dan gebruiken voor onverwachte uitgaven.

Taxi tijdens vakantie
Houd altijd wat geld achter de hand, je weet maar nooit wanneer je een taxi nodig hebt.

Inzicht krijgen in je geld

Hoewel er geen definitief antwoord is op de vraag hoeveel geld je mee moet nemen op vakantie, kun je hier vaak zelf achter komen door van tevoren wat onderzoek te doen. Hierdoor krijg je inzicht in hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je kwijt bent per kostenpost.

Dit geldt niet alleen op vakantie, ook in het dagelijks leven is het handig om inzicht te hebben in je inkomsten en uitgaven, en waar je geld naartoe gaat. Met het online huishoudboekje van HuishoudBoekje houd je altijd het overzicht over je geldzaken, op vakantie, maar ook in het dagelijks leven. Ontdek de producten en probeer HuishoudBoekje nu gratis.