Maximaal hypotheek

Voor starters lijkt het afsluiten van een zo hoog mogelijke hypotheek vaak een aantrekkelijke stap. Het brengt een droomhuis net dat stapje dichterbij zonder dat je een groot deel van het eigen vermogen hoeft in te leggen.

Maar is het afsluiten van een maximale hypotheek ook wel verstandig? Of is een lagere hypotheek met meer bescheiden maandlasten een betere optie? Het antwoord op deze vragen hangt in de praktijk grotendeels af van jouw persoonlijke situatie en financiële draagkracht. In dit blogartikel laten we je zien wanneer het afsluiten van een maximale hypotheek wel of juist geen goed idee is.

Rentevaste periode

De hypotheekrente is een belangrijke factor bij het berekenen van de hypotheek die je maximaal aankunt. Een belangrijk aandachtspunt bij de hypotheekrente is het bepalen van de rentevaste periode. Die bepaalt hoe lang of kort je de rente vastzet. Een lange rentevaste periode leidt tot een hoger rentepercentage en dus ook hogere maandlasten. Bij een kortere rentevaste periode betaal je in het heden minder, maar loop je wel het risico dat toekomstige rentestijgingen de maandlasten omhoog jagen.

Het belangrijkste voordeel van een lange rentevaste periode is een stukje zekerheid. Je schept namelijk over een langere periode duidelijkheid over jouw maandlasten. Omdat een langere rentevaste periode ook meer zekerheid betekent voor de bank, kun je bij een dergelijke constructie (meestal tien jaar of langer) doorgaans ook een hoger hypotheekbedrag lenen.

Mooi wonen

Houd ik nog een buffer over?

Een maximale hypotheek brengt hoge maandlasten over een lange periode met zich mee. Het is daarom verstandig om goed in kaart te brengen hoeveel financiële speelruimte nog overblijft na het aftrekken van de maandelijkse hypotheekkosten. Lukt het je om ook bij een maximale hypotheek nog een degelijke buffer voor onverwachte uitgaven over te houden? En kun je andere vaste lasten of terugkerende kosten nog opbrengen? Als het antwoord een duidelijk ja is, kan een maximale hypotheek een goede optie voor de lange termijn zijn.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat het nemen van een maximale hypotheek niet altijd veilig is. Met name eenverdieners met kinderen lopen een serieus risico om in de problemen te komen bij financiële tegenwind, zeker omdat krediet- en hypotheekadviseurs hun berekeningen vaak baseren op de standaard leennormen die vooral van toepassing zijn op tweeverdieners zonder kinderen.

Mooi wonen of leuk leven?

Of het verstandig is om een maximale hypotheek te nemen, hangt ook af van jouw kijk op het leven. Ben jw iemand die vooral geniet van het huiselijke leven of meer een nomade die wat van de wereld wil zien en graag buiten de deur eet? In het laatste geval kunnen hoge maandlasten een hinderpaal zijn voor het leven dat je het liefst leidt. Het is zeer de vraag of een wereldreiziger gelukkig wordt van een duur huis met een maximale hypotheek.

TegenvallerEen onverwachte tegenslag zoals ontslag kan een nadelige invloed hebben op de beschikbare financiële armslag voor het aflossen van een hypotheek.

Wat zijn mijn toekomstverwachtingen?

Ook jouw toekomstverwachtingen hebben invloed op de vraag of het wel of niet verstandig is om een maximale hypotheek af te sluiten. Verwacht je in de toekomst meer te gaan verdienen? Dan hoeven hogere maandlasten geen probleem te zijn. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat er een kindje op komst is of dat je in de toekomst wat minder wilt gaan werken om tijd over te houden voor andere dingen. In dat geval kan een maximale hypotheek zich uiteindelijk ontpoppen tot een loden last.

Houd altijd rekening met onvoorzienbare omstandigheden

Het leven blijft vaak een onvoorspelbaar fenomeen. Zekerheden van vandaag kunnen in de toekomst vervliegen als stuifzand in de wind. Wat als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt of werkloos wordt? Wordt het aflossen van de maximale hypotheek dan een probleem? Als het antwoord op die vraag ja luidt, is het verstandig om te opteren voor een lagere hypotheek.

Persoonlijke hypotheekruimte berekenen met een digitaal huishoudboekje

Het hangt dus heel erg van jouw persoonlijke situatie af of maximaal lenen voor het financieren van een huis een verstandige zet is. Maar een ding heb je zeker nodig om een weloverwogen beslissing te nemen: een overzicht van en inzicht in jouw financiële situatie en gewoonten.

Dit overzicht creëer je met een HuishoudBoekje. Deze handige online tool laat precies zien wat je verdient en uitgeeft en hoeveel financiële ruimte er maandelijks beschikbaar is voor het betalen van jouw woonlasten. Je kunt een gratis account nemen bij HuishoudBoekje.nl en zo kennismaken met de vele voordelen van een onlne huishoudboekje.