Klaar met besparen

We geven vaak tips over het besparen van geld en alles wat daarbij komt kijken. In deze blog gooien we het over een andere boeg. De geldstroom werkt immers twee kanten op. Je houdt meer geld over door te besparen, maar je houdt ook meer geld over door meer te verdienen! We geven tips voor je salarisonderhandeling en andere manieren om je inkomen te verhogen.

Salarisverhoging tips

Alle tips die we hieronder vermelden werken niet zonder één cruciaal ding; lef! Zonder het lef om een gesprek aan te vragen gaat het je namelijk niet lukken om tot een salarisverhoging te komen. Je werkgever gaat je niet zomaar meer geld bieden, daar moet je echt zelf voor zorgen. Bestudeer deze tips en ga met een zelfverzekerd gevoel op jouw leidinggevende af.

Zet je argumenten op een rij

Je vindt dat je een salarisverhoging verdient, maar waarom eigenlijk? Bedenk door welke factoren jij een hoger inkomen verdient. Noteer op welke vlakken jij jezelf hebt ontwikkeld de afgelopen tijd, welke verantwoordelijkheden je extra gekregen hebt en op welk gebied je kennisniveau is verbeterd door cursussen en opleidingen.

Wees voorbereid op een ‘nee’

Bedrijven willen alle kosten zo laag mogelijk houden, zo ook de loonkosten. De manager zal jou dus niet zomaar een verhoging geven. Krijg je een ‘nee’ te horen tijdens het gesprek? Vraag dan wanneer je wél in aanmerking komt voor een verhoging en wat je moet doen om deze verhoging te krijgen. Het beste is om deze punten vast te leggen, zodat je een stok achter de deur hebt in een volgend gesprek.

Ga niet op oorlogspad

Ga het gesprek niet in met de gedachte: ‘’Ik wil meer geld, anders ga ik weg’’. Dreig hier dan ook niet mee tijdens het gesprek. Een manager snapt zelf ook wel dat als jij niet tevreden bent, je op zoek gaat naar een andere werkgever. Probeer daarom een ontspannen houding aan te nemen en ga niet recht tegenover je manager zitten. Als jullie recht tegenover elkaar zitten kan het gaan voelen alsof jullie ook figuurlijk recht tegenover elkaar staan.

Salarisverhoging
Ga niet tegenover, maar naast je manager zitten tijdens het gesprek

Wees flexibel

Het kan zo zijn dat je bedrijf niet bij machte is om jou meer geld te geven. Denk in je onderhandeling daarom niet alleen aan geld, maar ook aan andere compensaties. Misschien kun je een extra dagje vrij krijgen of kun je een cursus doen die vanuit het bedrijf betaald wordt.

Gelukt?

Gefeliciteerd! Het is je gelukt om je manager te overtuigen en het bedrijf heeft je een aanbod gedaan. Bedenk nu goed of je tevreden bent met het aanbod. Vaak is het openingsbod van het bedrijf laag, omdat ze een tegenbod verwachten. Plaats dan ook een tegenbod. Het salaris zal ongeveer het gemiddelde zijn van de beide geboden bedragen, dus bedenk wat je wilt hebben voor je werkzaamheden en ga hier in je bod overheen.

Let op: Zorg na deze onderhandelingen dat alles zwart op wit komt te staan om later onduidelijkheden te vermijden.

Niet gelukt?

Jammer, maar gefeliciteerd! Je hebt ervaring opgedaan om een salarisverhoging bespreekbaar te maken en je bent het gesprek aangegaan. In je volgende gesprek vraag je weer naar de salarismogelijkheden, maar nu met een hoop meer ervaring en zelfvertrouwen dan de eerste keer.

Denk tijdens een gesprek altijd: ‘’Nee heb je, ja kun je krijgen’’. Je gaat er na een gesprek nooit op achteruit, dus blijf het proberen!

Inkomen verhogen naast je huidige salaris

Naast je huidige baan kun je op tientallen andere manieren meer geld verdienen. Hieronder geven we een opsomming van alternatieve manieren om je inkomen te verhogen! 

  • Consulteren: Heb je veel kennis van je vakgebied? Dan kun je ervoor kiezen om naast je normale werk andere bedrijven of mensen te helpen op dit vlak. Dit kan bijvoorbeeld ook in de vorm van bijles geven.
  • Gids: Weet jij veel van je woonplaats of van een gedeelte in je dorp of stad waar veel toeristische animo voor is? Leen jezelf dan uit als gids en laat groepjes toeristen de mooiste plekjes zien.
  • Koken op locatie: Laat jezelf inhuren als kok bij speciale gelegenheden. Jij verzorgt het eten en de feestganger hebben geen omkijken naar de stress om voor een grote groep te koken.
  • Fotograaf: Heb je fotograferen als hobby en wil je graag je inkomen verhogen? Laat jezelf dan inhuren op evenementen. Elke organisator wilt zijn feest in mooie beelden terugzien, maak hier gebruik van!
  • Muzikant: Kun jij lekker gitaar spelen, DJ’en of zingen? Dan is er een grote kans dat je jouw kunsten betaald kunt laten zien op feestjes en evenementen.
  • Verhuren: Er zijn verschillende websites waar jij je auto of appartement kunt verhuren voor een extra zakcentje.
  • Autoreclame: Je auto ziet er misschien niet super uit met een reclamesticker, maar het is een makkelijke manier om een deel van je benzinekosten terug te verdienen!
  • Freelancen: Laat jezelf inhuren door andere bedrijven en werk aan je eigen klussen. Als freelancer krijg je beter betaald dan in loondienst.
  • Vertaler: Ben je goed in een vreemde taal? Laat je dan buiten je kantooruren inhuren als vertaler.
  • Spellingchecker: Ben je niet goed in een vreemde taal, maar juist wel in de Nederlandse taal? Dan kun je jezelf laten inhuren als spellingchecker. Dit kan voor bedrijven, maar ook voor schoolopdrachten.

Meer geld!

Hopelijk heb je aan de ene kant genoeg informatie om goed voorbereid je salarisgesprek aan te gaan en aan de andere kant inspiratie opgedaan om buiten je kantooruren nog wat bij te verdienen. Aan de slag dus!

Je uitgaven en inkomen op één plek beheren? Dat kan met HuishoudBoekje. Er is ook een gratis Basis versie van het online huishoudboekje.