Dubbel betalen

Er zijn bepaalde zaken waar we elke maand dubbel voor betalen. Deze dubbele kosten zitten vaak in verzekeringen en abonnementen. Meestal weten we niet eens dat we ergens dubbel voor betalen.

Extra betalen is natuurlijk nooit leuk en al helemaal niet wanneer je geld probeert te besparen. Stop daarom met dubbel betalen. In deze blog geven we enkele voorbeelden van dubbele kosten en vertellen we je hoe je deze kunt voorkomen.

Dubbel verzekerd

Als we dubbel betalen is dat meestal voor onze verzekeringen. Het komt regelmatig voor dat je bij twee verzekeringen voor hetzelfde verzekerd bent. Toch betaal je voor beide verzekeringen de volle prijs. Een bekend voorbeeld hiervan is de reisverzekering. Als we op vakantie gaan sluiten we vaak een kort- of doorlopende reisverzekering af die eventuele zorgkosten in het buitenland dekt. Bij veel zorgverzekeringen ben je echter ook verzekerd voor kosten in het buitenland. Je bent dan dus dubbel verzekerd.

Een ander voorbeeld is de telefoonverzekering. Als we een nieuwe telefoon kopen, sluiten we vaak ook een telefoonverzekering af. Wat veel mensen niet weten is dat je je telefoon ook door andere verzekeringen kunt laten verzekeren. Zo valt je telefoon ook onder je inboedelverzekering en is deze met een buitenshuisdekking ook buiten de deur verzekerd. Lees echter altijd goed de polis door, niet alle verzekeringen dekken dezelfde kosten.

Zo zijn er nog meer situaties te noemen waarin je dubbel verzekerd bent. Denk bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandverzekering voor je auto, terwijl je ook een clausule voor verkeersdekking kan opnemen in de rechtsbijstandverzekering van je gezin. Daarnaast kun je je voor pech laten verzekeren bij je autodealer, je autoverzekering en je reisverzekering. In dat geval ben je dus zelfs driedubbel verzekerd!

Het is niet altijd mogelijk om een dubbele verzekering te voorkomen. Sommige verzekeringen hebben nu eenmaal overlap en sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht. Let echter altijd goed op bij het afsluiten van een nieuwe verzekering, in veel gevallen is een dubbele verzekering namelijk wel te voorkomen.

Zorgverzekering
Je zorgverzekering dekt vaak ook kosten in het buitenland

Abonnementen

Een andere manier waarop je dubbele kosten kunt maken is wanneer je een abonnement verlengt, of wanneer je overstapt. Ook dit gebeurt regelmatig bij het kopen van telefoons. Bij veel providers krijg je al een paar maanden voor je abonnement afloopt de optie om van abonnement te wisselen.

Als je dan overstapt naar een andere provider moet je vaak dubbel betalen. Als je bijvoorbeeld in maart overstapt terwijl je abonnement pas in mei afloopt, betaal je twee maanden dubbel.

Samenwonen

Als je gaat samenwonen kun je als koppel opeens voor een hoop dubbele kosten komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering. Daar heb je er natuurlijk maar één van nodig, maar vaak heeft je partner er ook al een. Hetzelfde geldt voor de opstalverzekering en een rechtsbijstandverzekering.

Leg als je samen gaat wonen alle verzekeringen dus naast elkaar. Zijn jullie dubbel verzekerd? Zeg deze verzekeringen dan op en sluit een nieuwe verzekering af voor twee personen. Dit kan voor meer verzekeringen dan je denkt, een reisverzekering kan je bijvoorbeeld ook vaak voor meerdere personen afsluiten. Vergeet achteraf niet te checken of jullie nog gaten in jullie dekking hebben.

Als jullie toch bezig zijn, kunnen jullie ook kijken naar abonnementen. Hebben jullie allebei een Netflix-abonnement? Of zijn jullie beiden op hetzelfde magazine geabonneerd? Dan kunnen jullie er één opzeggen. Zo kunnen jullie in totaal een hoop maandelijkse kosten besparen.

Dubbel betalen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, ook als het gaat om dubbele kosten. Als je dubbel betalen in het vervolg wilt voorkomen zijn er een paar vuistregels waar je rekening mee kunt houden.

Polissen
Zet elk jaar een dag apart om je polissen door te nemen

Ten eerste is het belangrijk om elk jaar je polissen goed door te nemen. Deze veranderen bijna jaarlijks waardoor je opeens ergens dubbel verzekerd kunt zijn, bijvoorbeeld omdat je doorlopende reisverzekering in het nieuwe jaar ook glasschade aan je auto dekt. Ook als je een nieuwe verzekering gaat afsluiten is het handig om te controleren of je jezelf niet dubbel verzekert. Vergeet ook niet om je verzekeringen en abonnementen naast elkaar te leggen als je gaat samenwonen.

Het is daarnaast ook belangrijk dat je je oude verzekeringen opzegt. Je zorgverzekering wordt automatisch opgezegd als je een nieuwe afsluit, maar dat geldt niet voor alle verzekeringen. Een doorlopende reisverzekering moet je bijvoorbeeld handmatig opzeggen voordat je een nieuwe afsluit, anders blijf je premie betalen voor twee verzekeringen.

Ten slotte is het handig om altijd de voorwaarden door te lezen als je een abonnement wilt opzeggen, verlengen, of wanneer je wilt overstappen. Soms is het verstandiger om nog even te wachten met overstappen totdat je andere abonnement afloopt.

Houd het overzicht over je uitgaven

Als je dubbele kosten wilt voorkomen is het belangrijk dat je het overzicht houdt over je uitgaven. Het online huishoudboekje van HuishoudBoekje.nl is een handige tool waarin je al je inkomsten, uitgaven en bankrekeningen in een overzicht zet. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent en hoef je nooit meer dubbel te betalen. Benieuwd hoe het online huishoudboekje van HuishoudBoekje.nl jou kan helpen? Probeer het dan nu gratis.