Tips om te sparen voor vakantie met weinig geld

Uitgebreid op vakantie gaan of een droomreis maken; het lijkt op het eerste gezicht een voorrecht voor mensen met een riant salaris. Toch hoeft dat niet per se zo te zijn. Met een gedegen voorbereiding en slim handelen is het ook met een bescheiden inkomen goed mogelijk om af en toe op vakantie te gaan. In dit artikel laten we zien hoe en geven we je een aantal spaar- en budgettips voor het realiseren van die welverdiende vakantie.

Stel een spaardoel vast

Voordat je begint met sparen voor je vakantie, is het verstandig om een spaardoel vast te stellen. Maak dit zo concreet mogelijk. Waar wil je naartoe? Hoe lang wil je weg? En welke activiteiten wil je ter plekke ondernemen? Door dit soort vragen vooraf te stellen, kun je vrij exact uitrekenen hoeveel geld er nodig is om de vakantie van jouw wensen te financieren. Zo wordt ook meteen duidelijk hoeveel je elke maand moet sparen om aan het doelbedrag te komen.

Zie af van onnodige uitgaven

Besparen is een prima manier om een extra te stap te zetten richting die langverwachte vakantie. Begin met de onnodige uitgaven. De 30 dagenregel is een goede manier om te bepalen of een bepaalde uitgave echt nodig is of niet. Geef jezelf 30 dagen de tijd om een aankoop te overdenken. Je zult dan vaak zien dat je uiteindelijk helemaal geen behoefte hebt aan die dure merktrui, dat nieuwe paar schoenen, die aanlokkelijke designstoel of de nieuwste iPhone of Samsung Galaxy. Wellicht ontvang je ook nog tijdschriften of kranten die in de praktijk amper worden gelezen. Het opzeggen van die abonnementen is een prima besparingspost die een vakantie weer net iets sneller binnen handbereik brengt.

Bespaar op de boodschappen

Natuurlijk moet ieder mens eten en heb je behoefte aan warmte in de gure winter. Toch kun je ook behoorlijk beknibbelen op vaste uitgaven zoals de wekelijkse boodschappen en de energierekening. Koop groente en fruit bijvoorbeeld op de markt. Dat is meestal goedkoper dan in de supermarkt, terwijl je ook nog eens verzekerd bent van verse waar. Ook het kopen van huismerken in plaats van alleen maar A-merken scheelt flink in de kosten. Het helpt ook om alvast vooruit te plannen wat je de hele week wilt eten en hier een boodschappenlijstje voor te maken. Zo neemt de kans op impulsaankopen af.

Verlaag je gas- en energierekening

Zuinig zijn met energie en gas is ook goed voor de portemonnee en helemaal niet zo lastig als het misschien lijkt. Trek in de winter bijvoorbeeld een warme trui aan in plaats van flink aan de thermostaat te draaien. Ook op verlichting en het gebruik van elektro kun je veel energie besparen door te voorkomen dat er onnodig lampen branden, apparaten uit te zetten als je ze niet gebruikt en opladers gelijk uit het stopcontact te halen als ze hun taak hebben volbracht.

Kies een prijsvriendelijke bestemming

Ook de vakantie zelf hoeft geen rib uit het lijf te betekenen als je aan budgetplanning doet. Bulgarije, Montenegro, Albanië, Slovenië of Polen zijn wellicht niet de eerste landen waar je aan denkt. Toch is er veel moois te zien. In deze, nog niet door het massatoerisme overspoelde vakantiebestemmingen kun je genieten van fraaie landschappen, pittoreske dorpen, historische binnensteden en oogstrelende natuur zonder de hoofdprijs te betalen. Bovendien hoef je niet continu hordes medetoeristen te omzeilen. Voor stedentrips geldt eigenlijk hetzelfde. In steden als Straatsburg, Valencia, Krakau of Bologna is het net zo goed toeven als in Parijs, Barcelona of Rome. En dat zonder de torenhoge hotel- en restaurantprijzen die in de laatstgenoemde metropolen vaak gemeengoed zijn! De Duitse hoofdstad Berlijn vormt een goede tussenoplossing. Het heeft de grootte, allure, bezienswaardigheden en voorzieningen van een wereldstad, maar herbergt tal van vriendelijk geprijsde hotels en uitgaansgelegenheden. Ook een vakantie in Nederland of een van de buurregio’s in België of Duitsland hoeft geen straf te zijn en biedt volop mogelijkheden om te genieten van natuur, cultuur, historie en een keur aan culinaire geneugten.

Leven als een local

Je kunt het verblijf op jouw vakantiebestemming een stuk goedkoper maken door te leven als een local. Eet en drink in de achterafstraatjes in plaats van in de dure etablissementen in de toeristencentra, waar je de hoofdprijs betaalt voor drank en spijs. Via populaire kanalen als Airbnb en Couchsurfing is het tegenwoordig ook niet moeilijk meer om snel betaalbare accommodaties op het spoor te komen. Ook een huizenruil is een goede manier om flink wat geld te besparen op je verblijf.

Ontwijk het hoogseizoen

Als je niet gebonden bent aan vaste school- en zomervakanties doe je er goed aan om het hoogseizoen te ontwijken. De prijzen voor vluchten en hotels liggen in deze periode namelijk een stuk hoger. Hetzelfde geldt voor veel georganiseerde reizen. Het laagseizoen is dus de ideale periode om een onvergetelijke vakantie te boeken voor een spotprijs.

Inzicht met HuishoudBoekje

Wil je weten waar, ondanks een bescheiden inkomen, toch spaarmogelijkheden liggen om een vakantie te kunnen bekostigen? Gebruik dan HuishoudBoekje om een gedetailleerd overzicht te maken van al je inkomsten en uitgaven. Zo weet je precies waar goede en pijnloze besparingsmogelijkheden liggen en komt die welverdiende vakantie zienderogen dichterbij…