Budgetteren

Er zijn niet veel mensen die het leuk vinden om hun inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Toch vormt budgetteren de basis van een gezond geldbeheer. Hieronder vindt u 8 overtuigende redenen waarom ook u er goed aan doet uw persoonlijke budget in de gaten te houden.

Consequent bijhouden hoeveel euro’s u binnenkrijgt en uitgeeft kan zeer leerrijk zijn. Op die manier kunt u een goed beeld vormen van waar u uw geld aan besteedt. Desondanks zijn er een heleboel mensen die geen budgetoverzicht bijhouden, omdat ze denken dat zij reeds een goed zicht hebben op hun uitgavenpatroon, of omdat budgetteren voor hen niet nuttig is.

Hieronder hebben wij 8 drogredenen voor u opgesomd, met telkens een stevig tegenargument. Zo heeft u de volgende keer dat u zichzelf probeert te slim af te zijn wat extra materiaal om uzelf aan het werk te zetten.

1. Ik hoef geen budget bij te houden

Of u nu krap bij kas zit of comfortabel leeft, iedereen heeft er baat bij om een budget bij te houden. Wanneer u een overzicht maakt van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven, heeft u meer overzicht en kunt u het geld waar u hard voor werkt, besteden aan die zaken die voor u het meeste waarde hebben.

Als u bijvoorbeeld de totale de optelsom maakt van hoeveel die dagelijkse koffie met gebakje in de namiddag, of dat wekelijkse pakje sigaretten u jaarlijks kost, zou u tot de vaststelling kunnen komen dat u dat bedrag liever besteedt aan bijvoorbeeld een citytrip of een uitgebreide wellness.

2. Ik ben niet goed in wiskunde en ben slecht met cijfers

Vandaag de dag zijn er allerlei apps op de markt die het meeste rekenwerk voor u doen. Financer.com heeft een overzichtelijke lijst voor u verzameld met de beste huishoudboekjes van 2019.

Met deze apps kunt u eenvoudig uw inkomsten en uitgaven invoeren, en de tool berekent voor u precies wat uw spaarcapaciteit is of hoeveel tekort u heeft. U heeft tevens de mogelijkheid uw uitgavenpatroon te vergelijken met andere gebruikers en krijgt zo een beter zicht op waar u te veel of te weinig geld uitgeeft.

3. Zoiets overkomt mij toch niet

Iedereen wordt er vroeg of laat jammer genoeg mee geconfronteerd: ontslag, ongeval, ziekte of andere ongelukkige tegenslagen. Dingen waarvan we denken dat we er immuun voor zijn. Helaas is dit slechts een illusie en is de kans dat u een of andere ongelukkige situatie meemaakt bijna 100%.

Budgetteren kan helpen om uzelf financieel te beschermen in geval van nood en een buffer op te bouwen indien u tijdelijk zonder inkomen valt of een plotse grote kost moet dekken.

Een budget4. Ik heb geen schulden, dus een budget is niet nodig

Een budget bijhouden is meer dan alleen schulden beheren. Het is niet omdat u geen schulden heeft, dat uw rekeningen automatisch en op tijd worden betaald. En onverwachte kosten kunnen sneller dan verwacht plotseling schulden veroorzaken. Als u geen buffer inbouwt, kan dit leiden tot een accuut geldtekort. Budgetteren helpt dit probleem te voorkomen.

5. Ik heb toch werkzekerheid

Niemand heeft 100 procent werkzekerheid. U bent dus best steeds voorbereid op het ‘worst-case scenario’. Met behulp van een financiële buffer kunt u enkele maanden zonder inkomen overbruggen en heeft u voldoende tijd om een nieuwe baan te zoeken. Een budget opstellen en maandelijks geld opzij zetten helpt u hierbij.

Opmerking: Dankzij onze sociale zekerheid valt u niet meteen zonder inkomen wanneer u ontslagen wordt. Van een werkloosheidsuitkering kunt u echter (terecht) niet rijkelijk leven. Bovendien worden ze ook niet voor altijd doorbetaald.

6. Ik wil mezelf niet depressief maken. Een budget opstellen niet aan mij besteed.

Weinig mensen beschouwen budgetteren en de financiële administratie bijhouden als een leuke en spannende vrijetijdsbesteding. Bovendien is het vaak confronterend om te beseffen dat het geld meestal sneller verdwijnt dan het binnenkomt.

Het is echter niet omdat u een budget bijhoudt, dat u zich schuldig hoeft te voelen over elke cent die u uitgeeft. Probeer er een gewoonte van te maken iedere maand wat te sparen (10% van uw inkomen is een goede richtlijn), zodat u steeds wat geld achter de hand heeft. Een volgende stap zou kunnen zijn om te beginnen met beleggen.

Tip: Durf uzelf ook zeker af en toe te belonen met een lekker etentje of tickets voor een voetbalwedstrijd of mooi concert.

7. Ik heb geen plannen om iets te kopen, waarom zou ik sparen?

Wie geen concreet spaardoel heeft, zoals een huis kopen, een nieuwe auto of een grote reis maken, zal minder gemotiveerd zijn om te sparen. Het is echter niet onmogelijk dat u in de toekomst wél dergelijke spaardoelen zult hebben.

Wanneer u besluit om nu al iedere maand een kleine som geld opzij te zetten - en meer inzicht in uw financiën te krijgen - zal u zichzelf dankbaar zijn wanneer uw spaardoel concreet wordt.

Budget8. Ik krijg toch opslag

De meesten onder ons gaan er van uit dat loonopslag een vanzelfsprekendheid is geworden.

Mensen die een woonkrediet afsluiten bijvoorbeeld, gaan er van uit dat, naarmate de looptijd verstrijkt, de lening minder zwaar zal wegen op het gezinsbudget aangezien het bedrag van de afbetaling gelijk blijft, terwijl het inkomen zal stijgen. Dankzij het principe van anciënniteit en indexering is dat inderdaad zo, zelfs als u niet frequent van baan verandert om uw loon te verhogen.

Maar zoals veel bedienden hebben mogen ervaren, werkt een indexering in twee richtingen: het fenomeen kan ook uw loon verlagen.

Misschien wilt u na verloop van tijd wel uit de dagelijkse sleur stappen en wat minder gaan werken. Of misschien wilt u een complete carrière-switch maken en van sector veranderen, waardoor u toch weer onderaan de loonladder moet beginnen.

Conclusie

Het belang van budgetteren en een overzichtelijke financieel administratie valt niet te onderschatten. In vele gevallen maken we onszelf wijs dat wij geen baat hebben bij het opvolgen van onze inkomsten en uitgaven. Zoals u leest in bovenstaande paragrafen, ziet u dat budgetteren vele voordelen met zich meebrengt en u kan helpen een groter bewustzijn omtrent uw persoonlijke economie te creëren.

Pas onze tips om te budgetteren toe, en u zal versteld staan van de resultaten!