Financiële vrijheidHet is een droom die velen van ons koesteren: financieel onafhankelijk worden zodat werken een kwestie van willen in plaats van moeten wordt. Maar wanneer ben je financieel onafhankelijk? Is dat als je genoeg geld hebt om de keuzes te kunnen maken die je wil of pas als je echt nooit meer hoeft te werken om in je levensonderhoud te kunnen voorzien? En welke stappen kun je zetten om sneller financieel onafhankelijk te worden? Wij laten het zien.

Luxe of vrijheid?

Financiële onafhankelijkheid wordt vaak geassocieerd met een luxe levensstijl vol klatergoud en dure spullen. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Als je namelijk voortdurend ellenlange en slopende werkdagen moet draaien om een luxe levensstijl mogelijk te maken, ben je niet financieel onafhankelijk. Ben je echter vrij om te gaan en staan waar je wilt zonder je continu zorgen te hoeven maken over je inkomen en financiële reserves? Gefeliciteerd, want dan voldoe je aan het belangrijkste criterium van financiële onafhankelijkheid.

Wensen en behoeften

Of je financieel onafhankelijk bent of het kunt worden, hangt grotendeels af van je eigen wensen en behoeften. Een vorstelijk salaris helpt, maar is niet altijd zaligmakend. Als je namelijk een maximale hypotheek neemt en het grootste deel van je inkomsten spendeert aan dure spullen en hobby’s, zul je ook met een hoog inkomen niet snel financieel onafhankelijk worden.

Neem je genoegen met minder? Dan is beneden je stand leven vaak het begin van vermogensvorming en de eerste stap op het pad naar financiële onafhankelijkheid. Of je wel of niet financieel onafhankelijk bent, wordt vaak afgemeten aan het antwoord op de volgende vraag: hoe lang kun je overleven met je bestaande financiële reserves als je niet meer zou werken? Hoe langer die periode bedraagt, hoe dichter je bij een financieel onafhankelijk bestaan bent.

Het mes snijdt dus aan twee kanten; om financieel onafhankelijk te worden moet je zowel naar de inkomsten- als uitgavenkant kijken. Ook de geografie kan een rol spelen. In Thailand, Indonesië, Suriname of Brazilië kun je met een stevig gevulde spaarrekening en een bescheiden passief inkomen heel wat langer en royaler vooruit dan in Nederland. Een miljoenensaldo is dus niet altijd een keiharde voorwaarde voor een financieel onafhankelijk bestaan.

Hoe je vermogen opbouwt

Of en hoe snel je financieel onafhankelijk kunt worden, hangt grotendeels af van het vermogen dat je opbouwt. De aanwezige mogelijkheden tot vermogensopbouw hangen in de regel af van drie hoofdfactoren.

  • Wat is je startvermogen? Een hoog startvermogen biedt betere perspectieven op een financieel onafhankelijke toekomst dan een bescheiden beginkapitaal.
  • Wat spaar je periodiek? Als je elke maand een behoorlijk deel van je inkomsten kunt wegzetten, zul je sneller financieel onafhankelijk worden.
  • Welk rendement haal je op jouw vermogen? Als je dit eenmaal hebt vastgesteld, kun je op zoek gaan naar nieuwe manieren om meer rendement te genereren. Beleggen of investeren in vastgoed zijn bijvoorbeeld populaire alternatieven voor het traditionele spaarbankboekje. Houd bij de rendementsberekeningen trouwens ook rekening met factoren zoals inflatie en vermogensbelasting.

Vermogen opbouwen is een belangrijke voorwaarde voor financiële onafhankelijkheid.

VermogenVermogen opbouwen is een belangrijke voorwaarde voor financiële onafhankelijkheid

Tips om financieel onafhankelijk te worden

Zie je er tegenop om nog decennialang 40-urige werkweken te draaien? Dan kunnen de onderstaande tips helpen om in elk geval gedeeltelijk financieel onafhankelijk te worden.

Spaar een groter deel van je inkomen

We hebben al gezien dat het gedeelte van je inkomen dat wordt gespaard een belangrijke invloed heeft op je toekomstige financiën. Door vaste lasten omlaag te brengen, kun je meer en regelmatiger sparen. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar je energieverbruik, winkelgewoonten of abonnementen om te zien of er geen extra ruimte voor bezuinigingen is.

Probeer hogere rendementen te genereren

Een spaarrekening is veilig en comfortabel. Maar met de huidige rentetarieven doet je geld ook weinig als je het gewoon op de bank laat staan. Gespreid beleggen is vaak een goed alternatief. Het rendement ligt hoger dan bij gewoon sparen, terwijl de risico’s overzienbaar blijven.

Creëer een passief inkomen

Als je financieel onafhankelijk wil worden, doe je er verstandig aan om op zoek te gaan naar (grotendeels) passieve inkomstenbronnen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • het verhuren van een (vakantie)huis of appartement;
  • het onderhouden van een website met advertenties en advertorials;
  • het verkopen van foto’s;
  • het doen van slimme en simpele beleggingen.

Het verhuren van een vakantiehuis is een goede manier om een passief inkomen te genereren.

VakantiehuisHet verhuren van een vakantiehuis is een goede manier om een passief inkomen te genereren

Leef beneden je stand

Beneden je stand leven is waarschijnlijk de beste manier om snel en structureel financiële ademruimte te scheppen. Als je 35.000 euro per jaar verdient, maar met jouw levensstijl eigenlijk niet meer dan 25.000 euro nodig hebt, gaat het snel. Als je jong begint, zijn die 10.000 per jaar die je extra spaart binnen een aantal jaren goud waard, zeker als je ook nog een rendement van enkele procenten op het gespaarde geld weet te realiseren.

Overzicht met HuishoudBoekje

Met een HuishoudBoekje weet je precies hoeveel je op jaarbasis nodig hebt en hoe je lasten en uitgaven zich verhouden tot de inkomsten. Je zoekt snel transacties op of maakt een selectie uit al je gegevens. Je stelt een overzicht samen en bekijkt de grafieken. Per jaar, maand, categorie, rekening, relatie en meer. Hierdoor weet je altijd precies hoe je het op financieel vlak doet en wat je kunt doen om financieel onafhankelijker te worden. En bedenk: als je slimmer met geld omgaat en wat minder om luxe of status geeft heb je echt geen dik salaris nodig om financieel onafhankelijk te zijn!