Warmetruiendag

Warmetruiendag is de vrolijkste én grootste klimaatactie van Nederland en streeft onder het motto ‘verwarm jezelf, niet de wereld’ naar energiebesparing. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. 

Om de gevolgen van klimaatverandering binnen de perken te houden is het namelijk belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen, met name in het rijke Westen. Warmetruiendag is dan ook bij uitstek hét moment om stil te staan bij ons energiegedrag, besparingssuccessen, slimme innovaties en alledaagse duurzame oplossingen. Tijd dus om te laten zien hoe en hoeveel je kunt besparen met Warmetruiendag!

Feiten over Warmetruiendag

Onderzoek van I&O Research toont aan dat er onder Nederlanders best veel draagvlak bestaat voor het aanpakken van het klimaatprobleem. Vooral het enthousiasmeren van anderen om de verwarming een graadje lager te zetten, wat ook het doel is van Warmetruiendag, kan op veel bijval rekenen. 75% van de Nederlanders staat positief tegenover de Warmetruiendag.

 • De afgelopen jaren deed zo’n 12 procent van de Nederlandse bevolking mee aan Warmetruiendag. Dat komt in absolute aantallen neer op ongeveer 1,5 miljoen mensen.
 • Driekwart van de deelnemers trekt op deze dag een warme trui aan. Zeven van de tien deelnemers zetten ook de verwarming thuis een of enkele graadjes lager. De andere drie doen dat (ook) op het werk of op school.
 • Een op elke vijf deelnemers aan Warmetruiendag verklaart na deelname bewuster om te gaan met energie. Dit zijn in totaal zo’n 250.000-300.000 mensen, wat dus neerkomt op behoorlijk wat besparingspotentieel.
 • Het aantal acties neemt elk jaar toe en breidt zich gestaag uit over alle regio’s van Nederland.

Radiator

Besparingen dankzij Warmetruiendag

De warme trui is een symbool voor de besparingen die mensen zelf, veelal door kleine veranderingen in hun energiegebruik, kunnen realiseren. Een blik op de cijfers leert dat die besparingen zeker niet gering zijn.

 • Per graad dat de verwarming lager staat bespaar je als consument zo’n 6 procent op je energierekening. Een percentage dat op jaarbasis gelijk staat aan een mooi financieel extraatje van op zijn minst meerdere tientjes! Daarnaast bespaar je hetzelfde percentage aan CO​2, waarmee je dus ook het milieu en het klimaat een groot plezier doet.
 • Als alle Nederlandse huishoudens het hele jaar door de verwarming een graad lager zouden zetten, levert dat volgens Milieu Centraal een jaarlijkse besparing van 560 miljoen kubieke meter gas en 1 megaton CO​2 op. In geld uitgedrukt komt dat neer op een totaalbedrag van zo’n 350 miljoen euro. Juist omdat Warmetruiendag actief bijdraagt aan de bewustwording rondom energiebesparing, is het een laagdrempelig en probaat middel om gedragsverandering in de hand te werken.

Thermostaat

Overige bespaartips

Buiten de direct aan Warmetruiendag gerelateerde bespaartips, zijn er nog allerlei andere manieren om je energieverbruik een vriendelijker gezicht te geven.

 • Het plaatsen van spouwmuurisolatie is een goede manier om warmteverlies in huis te voorkomen. Het vergt natuurlijk wel een investering, maar die heb je vaak al na drie of vier jaar terugverdiend in de vorm van een lagere energierekening.
 • Een eenvoudigere en goedkopere manier om kou buiten de deur te houden is het dichtmaken van kieren rond ramen en buitendeuren met zelfklevende tochtband of tochtstrips.
 • Door over te stappen van enkel glas op een beter isolerend glastype zoals triple-glas, verdien je per jaar meerdere tientjes tot enkele honderden euro’s aan een lagere energierekening. Die bedragen gelden voor een eengezinswoning, waarbij de precieze winst afhangt van het type woning.
 • Zorg voor een goede ventilatie. Het verwarmen van een droog huis kost namelijk een stuk minder dan het warmhouden van een vochtige woning. Het geheim van een goede ventilering zit hem in een goede luchtdoorstroming. Die krijg je door ruimte onder de binnendeuren vrij te houden of door roosters te plaatsen in binnendeuren en -muren.
 • Vervang je radiatoren door vloerverwarming of infraroodpanelen. Een behoorlijke investering, maar wel eentje die je gasverbruik meer dan halveert.

Besparingen in kaart brengen met HuishoudBoekje

Grote kans dat Warmetruiendag je de benodigde inspiratie geeft om flink te besparen op je energieverbruik. Besparen begint altijd met het creëren van overzicht. Met HuishoudBoekje kun je nauwgezet in kaart brengen hoeveel je kunt besparen op energie en hoe die besparingen je totale financiële huishouding beïnvloeden. Bekijk onze website voor meer informatie of probeer het huishoudboekje nu​ gratis uit.