Belastingdienst

Nu de winter langzaam zijn einde nadert zit ook de jaarlijkse belastingaangifte er weer aan te komen. Aangifte doen kan namelijk vanaf 1 maart 2018 en tot 1 mei. Een klus waar veel mensen toch een beetje tegenop zien. Toch valt het met een goede voorbereiding allemaal wel mee. Wat is er nodig voor het doen van de belastingaangifte? En welke papieren heb je allemaal nodig om de belastingaangifte in te kunnen vullen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Digitaal aangifte doen

Hoewel het ook nog mogelijk is om aangifte op papier te doen, ziet de Belastingdienst het liefst een digitale aangifte tegemoet. Die is namelijk sneller en gemakkelijker te verwerken. Bovendien scheelt het geld en papier. Een extra voordeel is dat het digitale aangifteformulier allerlei berekeningen geautomatiseerd uitvoert. Zo neemt de kans op fouten af. Het leeuwendeel van de Nederlanders doet vandaag de dag dan ook digitaal aangifte. Om een digitale aangifte in te vullen en te versturen, moet je wel een berichtenbox van de overheid activeren.

Actieve DigiD

Om toegang te krijgen tot de digitale aangifteomgeving en mailbox van de rijksoverheid moet je wel beschikken over een actieve DigiD-code. Let hier wel goed op. Veel mensen hebben namelijk een DigiD die inactief of al heel lang niet meer gebruikt is. Ben je zelf niet in staat om belastingaangifte te doen? Dan kun je iemand machtigen met de DigiD-machtiging bij de belastingaangifte inkomstenbelasting.

Vooraf ingevulde gegevens bij digitale belastingaangifte

Wie digitaal aangifte doet zal zien dat de Belastingdienst sommige gegevens al heeft ingevuld. Het is echter een misverstand dat dit voor alle categorieën en gegevens geldt. Jouw persoonlijke situatie kan per jaar immers sterk verschillen, terwijl de fiscus natuurlijk ook van tevoren niet kan weten welke aftrekposten zijn gewijzigd. Je bent dan uiteindelijk ook altijd zelf verantwoordelijk voor het correct invullen van de belastingaangifte.

Welke documenten zijn nodig voor de belastingaangifte?

De gegevens en papieren die je nodig hebt voor het invullen van de belastingaangifte zijn onder te verdelen in een aantal categorieën. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Persoonlijke gegevens

Allereerst heb je een aantal persoonlijke gegevens nodig. Denk hierbij aan jouw burgerservicenummer en dat van jouw partner en kinderen. Daarnaast is het ook belangrijk om jouw rekeningnummer bij de hand te hebben.

Inkomsten

Het overzicht van de in 2017 genoten inkomsten is een belangrijk bestanddeel van de gegevens die je nodig hebt om de belastingaangifte in te vullen. Hieronder vallen:

  • De jaaropgaven over 2017, inclusief de al betaalde loonbelasting. Heb je die niet? Dan moet je de maandelijkse salarisstroken als uitgangspunt nemen.
  • De eventueel ontvangen partneralimentatie valt ook onder de inkomsten.

Wat heb ik nodig voor mijn belastingaangifte?

Bankrekeningen

Voor de belastingaangifte 2018 heb je ook het jaaroverzicht van jouw betaalrekening, spaarrekening(en) en beleggingen nodig.

Wonen

Binnen deze categorie vallen de WOZ-waarde van jouw huis (peildatum 2016), de jaaropgaaf van jouw hypotheek en de notarisafrekening in het geval van de koop of verkoop van een huis.

Aftrekposten

Dit zijn uitgaven die van het te betalen bedrag aan belasting worden afgetrokken. Om aftrekposten te kunnen verwerken, heb je wel betalingsbewijzen nodig. Veelvoorkomende aftrekposten zijn giften, bepaalde zorgkosten die je niet vergoed hebt gekregen, in 2017 betaalde partneralimentatie en betaalde studiekosten voor mensen die geen recht hebben op studiefinanciering.

Overige benodigdheden

Voor het doen van de belastingaangifte heb je tot slot nog enkele andere gegevens nodig. Dit zijn:

  • gegevens van leningen en eventuele andere schulden;
  • informatie over lijfrentepremies indien dit van toepassing is op jouw situatie;
  • een overzicht van betaalde arbeidsongeschiktheidsverzekeringen;
  • dividendgegevens.

Indien je ze hebt ontvangen, moet je ook de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage Zvw over 2017 bij de hand hebben.

Gebruik de belastingaangifte van vorig jaar

Een handige tip: zeker als jouw situatie nauwelijks gewijzigd is, is het handig om de belastingaangifte van vorig jaar als leidraad te gebruiken bij het invullen van de nieuwe aangifte. Dit maakt de hele klus een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend. Controleer de aangifte wel altijd zorgvuldig voordat je het definitief verstuurt. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de verstrekte gegevens!

Een overzichtelijke belastingaangifte met HuishoudBoekje

Met een online huishoudboekje van HuishoudBoekje.nl begint u optimaal voorbereid aan het invullen van de belastingaangifte. Dankzij de handige rubrieken heb je gelijk alle inkomsten en uitgaven over 2017 op een rijtje. Geen gezoek meer naar afzonderlijke papieren in uitpuilende ordners dus. Alle gegevens die je nodig hebt zijn in een oogopslag zichtbaar op jouw computerscherm. Met HuishoudBoekje wordt het verzorgen van de belastingaangifte een fluitje van een cent in plaats van een complexe puzzel!